tiistai 9. helmikuuta 2016

Laskiaisesta se alkaa...

Carne vale – jäähyväiset lihalle!

Sunnuntaina ja tiistaina on vietetty laskiaista, syöty hernekeitto ja pullaa ja ehkä laskettu mäkeäkin. Ainakin siellä, missä vielä on lunta jäljellä. Sanana laskiainen ei kuitenkaan tule mäen laskusta, vaan paaston laskeutumisesta. Kokosimme lyhyet selitykset käyttöönne aiheesta niin, että voitte oppilaiden kanssa istua rinkiin ja jutella asiasta. Kirjoitus sisältää myös symbolityöskentelyn ja ideoita tehtäväksi lasten kanssa. Antoisia hetkiä laskiaisesta pääsiäiseen!
 

Mikä ihmeen laskiainen?

Laskiainen aloittaa 40 päivän mittaisen ajanjakson, joka päättyy pääsiäiseen. Tätä aikaa kutsutaan kristillisessä kirkossa suureksi paastoksi tai pitkäksi paastoksi. Monissa maissa laskiaista juhlitaan pukeutumalla naamiaisasuihin ja järjestämällä karnevaalikulkueita. 

Kuva:pixabay.com - laskiaiskarnevaali Saksassa
Maailman suurimmat karnevaalit ovat Rion sambakarnevaalit. Sana karnevaali tulee latinan kielen sanoista carne vale eli jäähyväiset lihalle. Paaston ajaksi on ollut vanhastaan tapana jättää liha pois ruokavaliosta. Kasvisruokavalio on siis oikeastaan aika vanha juttu, myös Suomessa.


Mitä paastolla tarkoitetaan?

Paaston aika alkaa varsinaisesti tuhkakeskiviikosta, ja jatkuu pääsiäiseen saakka. Tarkalleen pääsiäisyön tai –aamun jumalanpalvelukseen. Paaston pituus on tuo mainittu 40 päivää, vaikka ajanjaksoon tarkalleen ottaen kuuluukin 46 päivää. Kyseessä ei ole laskuvirhe. Sunnuntaisin nimittäin ei paaston aikanakaan paastota. Niinpä, kun kuusi sunnuntaita vähennetään 46:sta, saadaan lopputulokseksi tuo 40. 40 päivää taas muistuttavat niistä 40:stä päivästä, jonka Jeesus vietti autiomaassa paastoten, ennen kuin aloitti julkisen toimintansa. 

Paasto tunnetaan monissa eri uskonnoissa. Juutalaiset, muslimit ja hindulaiset paastoavat oman uskontonsa tärkeiden juhlien yhteydessä. Buddhalaiset eivät varsinaisesti paastoa, mutta buddhamunkit syövät luostareissa usein vain yhden aterian päivässä, jotta iltapäivä vapautuu uskonnon harjoittamiselle.

Paastoamisella on perinteisesti tarkoitettu joko kokonaan ruoasta kieltäytymistä tai tietyistä ruoka-aineista luopumista, kuten lihasta, maidosta ja kananmunista. Paaston tehtävä on tehdä tilaa jollekin tärkeämmälle. Muslimeille paasto merkitsee myös valehtelemisesta ja riitelemisestä kieltäytymistä sekä vähempiosaisten auttamista. 


Symbolityöskentely

Tarvikkeet: 
  • kankaan tai suuren, paksun servietin ringin keskelle. Violetti väri kuvaa paastoa, mutta muutkin yksiväriset kankaat käyvät
  • erilaisia symboleja, kuten käpyjä, kiviä, höyheniä, puutikkuja tai mitä kaapista helposti löytyy Työskentely:
Asettukaa rinkiin ja pohtikaa yhdessä 
mistä asioista voisi paaston ajaksi luopua tai mitä hyvää voisi lisätä. Muistuta oppilaita siitä, että tämä on yhteisen kunnioituksen rinki, jossa kuuntelemme toisia ja saamme opetella puhumaan ajatuksiamme ääneen.  

Yhteisen pohdinnan jälkeen
 jokainen saa valita oman symbolin kuvaamaan sitä asiaa, 
mistä itse olisi valmis luopumaan 
tai mitä hyvää haluaisi elämäänsä lisätä. 

Opettaja voi asettaa itse tai pyytää jotakuta oppilasta 
asettamaan liinan tai servietin lattialle ringin keskelle.
Tämän jälkeen jokainen saa asettaa vuorollaan valitsemansa symbolin
asetetun kankaan tai servetin päälle haluamaansa kohtaan ja 
halutessaan sanoa ääneen,
mitä asiaa symboli hänelle kuvaa.

Lopuksi symbolien keskelle voidaan sytyttää led -kynttilä ja kertoa, että välillä on hyvä pohtia sitä, mikä meille on arvokasta, mistä meille on vaikeaa luopua ja mitä haluaisimme elämässämme lisää. Tämä kynttilä voi muistuttaa meitä meille arvokkaista asioista.


Kevätpuuhaa luokkaan

Väinö odottaa narsissien ilmaantumista esiin mullasta.
Kuva kirjasta, Ihme Pääsiäinen
Matkalla laskiaisesta pääsiäiseen saadaan luonnossa seurata kevään etenemistä. Koulussa pääsiäiseen voi valmistautua istuttamalla tasetteja eli sarjanarsisseja tai muita kevään mukulakukkia ja seuraamalla niiden kasvua. Lisäväriä saa maalaamalla itse ruukut kukkamukuloille. Saviruukkujen sijasta mukulat kasvavat hyvin myös maitopurkeista askarrelluissa ruukuissa. Maitopurkistakin saa kivan näköisen maalaamalla tai serviettitekniikkaa käyttäen. Lakka viimeistelee maitopurkinkin pinnan.

 
Ruukun maalaus

Tarvikkeet: puhdas saviruukku, askartelumaalia (akryylimaalia), lak­kaa, pensseleitä, muovipussi, sanomalehtiä tai muuta vastaavaa pöydän suojaamiseen, haluttaessa sabluunoita, kiiltokuvia, tarroja, kuvia lautasliinoista. 

Avaa maalipurkit valmiiksi ja varaa jokaisen värin viereen oma pensseli. Laita toinen kätesi saviruukkuun ja ota toiseen käteen pak­su pensseli. Maalaa ruukku valitsemallasi värillä kokonaan, pohjasta reunaan päin suuntautuvin vedoin. Aseta ruukku varovasti muovi­pussin päälle kuivumaan. Kuivuneen maalin päälle voi maalata kuvi­oita toisella värillä, apuna voi käyttää valmista sabluunaa. 

Lakkaa ruukut lopuksi. Sisäpuolikin kannattaa lakata, ettei mullasta pääse siirtymään kosteutta ruukkuun ja ulkopuolen maalipinta pysyy pidempään kauniina. Kostean lakan päälle voit asetella kiiltokuvia, tarroja, lautasliinan palasia tai muuta vastaavaa. Sivele tämän jälkeen pintaan vielä toinen lakkakerros. Kuvia ei kannata kiinnittää suoraan kosteaan maaliin, sillä ne saattavat imaista maalista väriä itseensä. Anna ruukkujen kuivua hyvin ennen kuin istutat kukkasipulit.


Värisymboliikkaa


Ruukkujen maalaamisessa voitte samalla miettiä värien symboliikkaa. Paaston ajan väri on violetti. Se on valmistautumisen, odotuksen ja katumuksen väri. Muinoin violetti ja punavioletti eli purppura olivat kuninkaiden ja muiden hyvin korkea-arvoisten henkilöiden värejä. Tämä johtui siitä, että violettia väriä valmistettiin hyvin harvinaisten kotiliden kuorista ja se oli erittäin kallista. Pääsiäisen väri on valkoinen. Kristillisessä kirkossa se on ilon, kiitoksen ja puhtauden väri. Joissain kulttuureissa ja uskonnoissa valkoinen on surun väri.Tasetti eli sarjanarsissi, kukkasipulin kasvattaminen


Helppo sisällä kasvatettava kukkasipuli on tasetti eli sarjanarsissi. Esi­merkiksi valkea Paper White -tasetti ehtii seitsemässä viikossa juur­tua, kasvattaa versonsa ja avata nuput kukiksi. Kukintaa voi säädellä pitämällä ruukkua aluksi viileässä. Istutuspuuhaan ehtii hyvin hiukan myöhemminkin. Kun pitää istutettua mukulaa koko ajan lämpimässä, se ehtii kukkaan jopa neljässä viikossa.

Tarvitset ruukun, multaa ja kukkasipuleita. Laita ruukun pohjareiän peitoksi kaareva ruukunpalanen tai vaikkapa pieni kivi. Se estää mul­taa valumasta ulos ja juuria tukkimasta reikää. Laita ruukun pohjalle kerros kevytsoraa, ruukunsiruja tai sepeliä. Näin vesi ei jää ruukun pohjalle makaamaan. Laita sitten 5–10 cm multaa päälle. 

Asettele kukkasipulit multaan siten, että ne juuri ja juuri  peittyvät. Tasetteja voi laittaa ruukkuun useampia vieretysten, mutta ne eivät saa koskettaa toisiaan. Sisällä kasvavien sipulikukkien varret venyvät helposti pit­kiksi, joten ruukkuihin kannattaa laittaa valmiiksi tukikepit. Tasetti­ruukkuihin voi laittaa kauniita haaraisia oksia, jotka tukevat kasvavia kukkia. Varo, etteivät tukikepit vahingoita sipuleita, kun työnnät ne multaan. 


Sitten vain odottamaan kasvun ihmettä!

Oheiset työskentelyt ja paljon muutakin 
löydät kirjasta  Ihme pääsiäinen, 
Satu Reinikainen, Lasten keskus, 2012.


Ennen pääsiäistä julkaisemme vielä blogissa:
  • Palmusunnuntain työskentelyjä
  • Pääsiäisen työskentelyjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti