torstai 12. helmikuuta 2015

Opiskelijana Educa -messuilla


Tämän vuoden Educa-messut olivat minulle ensimmäiset lajiaan. Messuilla olin opiskelijan ja harjoittelijan roolissa. Messujen tarjonta oli monipuolista, siellä oli monien kasvatusalan ammattilaisten luentoja ja hienoja elävän taiteen esityksiä yms. Opiskelijan näkökulmasta messuilla yllätti tarjonnan laajuus ja vaihtelevuus. Osastoja oli laidasta laitaa, aina kauneudenhoidosta suklaaseen. Toinen asia johon huomioni kiinnittyi, oli teknologisen opetusmateriaalin tarjonnan paljous: Erilaisia oppimisympäristöjä, oppimiseen liittyviä sovelluksia ja oppimiseen liittyviä laitteita esiteltiin monella eri osastolla. Siitä heräsi ajatus, kuinka paljon Educa-messut heijastavat tämän hetken todellista tilannetta kentällä, vai kuvaavatko ne ennemminkin tulevaisuuden tilannetta?


Itse olin messuilla esittelijänä Kirkkohallituksen pisteellä, jossa Agricola oli hyvin edustettuna. Messuilla oli kivaa olla esittelijänä, varsinkin kun oli itse saanut olla mukana tekemässä materiaalia messuille ja näin ollen tunsi sen etukäteen hyvin. Messukävijöitä kiinnosti Agricolan Erilaista ussaa! –materiaali, erityisesti materiaalin tarjoamat tunnekortit ja itse- ja vertaisarvioinnissa apuna käytettävät tähdet ja hopearahat tarjosivat virikkeitä ja kiinnostivat myös muita kuin uskonnonopettajia.

Toinen asia, joka kiinnosti osastolla kävijöitä, olivat tasatunnein pidetyt erilaiset tietoiskut. Tietoiskut liittyivät tämän vuoden osaston teemaan, joka oli ”kuva koskettaa”, tärkeä aihe siis monille opetuksen ja kasvatuksen piirissä toimiville. Tietoiskuja osastolla piti muiden muassa taidefilosofi Liisa Väisänen, joka puhui kuvan tulkinnasta ja kuvan käytöstä opetuksessa. Liisan tietoiskut olivat suosittuja, hän on arvostettu tutkija ja hyvä luennoija, jota harvoin pääsee Suomessa kuulemaan.

Osastolla kävi paljon opettajia, mutta myös muita koulutusalan ihmisiä, monet koulutuspäälliköt ja rehtorit olivat myös kiinnostuneita tarjonnasta. Osastolla kävijöistä osa oli kokeneempia opettajia, mutta osa vasta aloitteli ensimmäistä uskonnonkurssiaan. Erityisesti edellistä ryhmää edustaville messukävijöille oli kiva kertoa, että uskonnonopetus.fi -sivuilta löytyy paljon materiaalia ja linkkejä opetuksen tueksi ja myös Erilaista ussaa! - hankkeesta saa virikkeitä ja materiaaleja uskonnontuntien suunnitteluun. Osa osaston kävijöistä oli myös kiinnostunut uudesta opetussuunnitelmasta, josta myös pidettiin osastolla tietoisku.

Yleinen tunnelma messuilla, ainakin vielä perjantaina oli rauhallinen ja kohtuullisen ruuhkaton, haluamilleen osastoille mahtui yleensä hyvin kuuntelemaan ja katselemaan. Messuilla käyminen oli kiva kokemus ja jos joskus on vielä tulevaisuudessa mahdollisuus, niin aion mennä uudemmankin kerran.

Terveisin,
Agricolan opetusharjoittelija Juha Palo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti