Tänä vuonna palmusunnuntai on 20.3, siis oikeastaan aika pian jo.
Tässä blogikirjoituksessa on koottuna
Tässä blogikirjoituksessa on koottuna
- tietoa palmusunnuntain vieton taustoista
- leikkiohjeet hauskaan Kujakuiskaukseen, jonka avulla voi harjoitella hyvien sanojen sanomista toiselle ja
- virpomaoksien koristeluvinkkejä
Taustatietoa palmusunnuntaista
Palmusunnuntai on siitä hassu kirkollinen juhlapyhä, että sen aihe on sama kuin 1. adventtisunnuntaina. Molempien pyhien teksteissä puhutaan kirkossa siitä, kuinka Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Pääsiäisen alla tämä on osa monipolvista tapahtumaketjua ja ihan kronologisesti ajatellen paikallaankin. Näiden kahden kertomuksen ero löytyykin symbolisesta merkityksestä.Jeesus ratsasti Jerusalemiin aasilla ja ihmiset ottivat hänet vastaan kuin kuninkaan. Kuva: The bible revival/clipart |
Molempien pyhien aiheena on kuninkaan tulon odotus. Adventtina odotettu kuningas on koko maailman valtias ja taivaan kuningas, jonka syntymäjuhlaa kristityt valmistautuvat viettämään.
Palmusunnuntaina puolestaan kristityt kautta maailman muistelevat pian kärsivää Messiasta ja ihmiskunnan pelastajaa, näin valmistaudutaan pääsiäisen tapahtumiin.
Jeesuksen ratsastaminen
aasilla kaupunkiin on ollut juutalaisille monella tavalla merkittävä, ja
hämmentäväkin tapahtuma. Aasi tiedettiin odotetun Messiaan ratsuksi jo Vanhan
testamentin teksteistä. Aasi oli tuon ajan ihmisille rauhan ratsu, toisin kuin
hevonen, joka oli lähestulkoon pelottava ja toi ihmisten mieleen sodan ja
väkivaltaiset vallan pitäjät. Palmusunnuntaina puolestaan kristityt kautta maailman muistelevat pian kärsivää Messiasta ja ihmiskunnan pelastajaa, näin valmistaudutaan pääsiäisen tapahtumiin.
Symboliikkaa
ja sanojen taustaa
Kuva:Wikimedia |
Palmunoksa on voiton ja ikuisen elämän, kuolemattomuuden symboli. Joskus sitä pidetään myös kärsimyksen merkkinä.
Messias hebreaksi mashiach tarkoittaa voideltua. Juutalaisuuden mukaan messias on kuningas Daavidin sukua ja hän on kaikkien Israelin heimojen ja kansojen kuningas ja maailmanlaajuinen rauhan sanoman tuoja. Vanha testamentti sisältää lukuisia ennustuksia Messiaan tulosta. Ne juutalaiset, jotka eivät pidä Jeesusta Messiaana odottavat yhä tätä kirjoitusten lupaamaa Messiasta.
Hoosianna tulee hebrean kielestä ja tarkoittaa ”oi auta”, ”pelasta”. Se on alun perin ollut rukoushuudahdus, mutta Uuden testamentin aikaan oli tapana tervehtiä tällä tavalla kuningasta.
Virpominen tulee
sanana meille venäjän kielen sanasta ”verba”, mikä merkitsee pajua. Virpomisen tapa
on peräisin ortodoksisuudesta, missä on ollut tapana toivottaa sukulaisille ja
lähimmille naapureille kaikkea hyvää, mitä Jumala voi antaa. Toivottaa siis
siunausta. Virpomapalkka saatiin alun
perin noutaa vasta viikon kuluttua, pääsiäisenä.
Trullit ja noidat ovat rantautuneet Suomeen Ruotsista.
Sana trulli tuleekin ruotsin sanasta ”trull”. Muinoin trulleiksi kutsuttiin vanhoja
syrjäytyneitä naisia, jotka kulkivat pitkäperjantain ja pääsiäislauantain välisenä
yönä leikkaamassa naapureiden eläimiltä karvoja, jotta olisivat saaneet näiden karjaonnen
itselleen.
Kuiskausten kuja - työskentely
Mukavien asioiden sanominen
toiselle on joskus hiukan vaikeaa. Positiivisen palautteen antamista voi
harjoitella luokassa vaikkapa kujakuiskauksen avulla. Jutelkaa oppilaiden kanssa aluksi yhdessä
minkälaiset asiat ovat mukavia. Kerro kujan säännöt, ennenkuin aloitatte leikin. - Oppilaat asettuvat kahteen vastakkaiseen riviin seisomaan niin, että välistä mahtuu hyvin kävelemään.
- Yksi leikkijöistä valitaan vuorollaan kujan kulkijaksi. Hänen silmilleen sidotaan huivi ja hänet ohjataan kujan alkuun.
- Kulkija kävelee hitaasti rivien väliin jäävää kujaa pitkin. Kujan varrella seisovat kuiskaavat kulkijan kävellessä ohitse mukavia asioita hänestä. Kuiskattavien asioiden tulee olla lyhyitä, yhden tai kahden sanan pituisia, jotta kulkija ehtii kuulla ne kävellessään ohitse.
- Kulkijaa ei saa koskettaa. Kujan viimeinen pari pysäyttää lempeästi kulkijan. Jokainen halukas saa kulkea vuorollaan kujaa pitkin.
Voitte varioida kujakuiskausta ja liittää mukaan virpomaoksat. Muodostakaa kuja samalla tavalla, kuin yllä. Kulkijan astellessa kujaa pitkin kujan varrella seisovat koskettavatkin hellästi häntä olkapäihin tai selkään virpomaoksilla ja kuiskaukset ovatkin hyvien asioiden toivotuksia kulkijalle. Pitäkää huoli, että oksilla koskettaminen on lempeää ja että jokainen saa jälleen vuorollaan kulkea hyvien toivotusten kujaa pitkin.
Koristellaan virpomaoksia
Perinteinen ortodoksinen virpomaoksa
on kolmihaarainen, jossa kukin haara kuvaa yhtä Jumalan persoonaa: Isää, Poikaa
ja Pyhää Henkeä. Kaikki kolme haaraa tulee myös koristella samalla tavalla.Kuva: Satu Reinikainen |
1. Hauska tapa koristella oksia on sivellä oksat maitoliimalla ja pyöritellä sitten silkkipaperisilpussa tai rei´ittimestä kerätyssä paperisilpussa.
2. Askartelunorkoista saa kivoja perhosia oksiin, kun ensin taittelee norkosta perhosen keskiruumiin ja sitten liimaa silkkipaperista siivet.
3. Lehdistä leikatuista tai internetistä tulostetuista pääsiäisaiheisista kuvista saa kivoja roikkuvia koristeita, kun liimaa kuvat kartongista leikatuille, erivärisille munan muotoisille paloille ja kiinnittää niihin narun.
Pääsiäinen
saa sitten omat vinkkinsä vielä
ennen kuin palmusunnuntai on ohitse.
ennen kuin palmusunnuntai on ohitse.
Mukavaa matkaa palmusunnuntain kautta kohti pääsiäistä!
Satun vinkit:
- Palmusunnuntain kertomuksesta on tehty hauska pieni video Legoilla kuvittaen.
- Kujakuiskaus ja virpomaoksavinkit löytyvät myös kirjasta, Ihme pääsiäinen. Sieltä löydät paljon muitakin vinkkejä laskiaisesta aina helluntaihin, kesän korvalle saakka. Kirjassa on mm. ääneen luettavaksi tarkoitettuja kertomuksia, tietolaatikoita ja useita kopiovapaita värityskuvia jakson teemoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti