perjantai 4. toukokuuta 2018

Lapsuus, köyhyys, kesä - taide lasten elämänkysymysten virittäjänä

Mikä on kaunista? Mikä on arvokasta? Mikä tekisi kesälomastani riittävän hyvän? Mistä unelmoin? Maksuttoman Lue kuvaa -materiaalin avulla voit työstää oppilaidesi kanssa heidän kesään liittyviä odotuksiaan, unelmiaan ja muita elämänkysymyksiään. Materiaaliin kuuluva pedagoginen malli ohjaa kuvanlukutaidon kehittämiseen ja oman identiteetin rakentamiseen kuvien tarkastelun kautta.

Helene Schjerfbeckin taideteos "Pikkusiskoaan ruokkiva poika" (1881) järkytti omana aikanaan rikkomalla odotuksia siitä, mikä on tarpeeksi kaunista kuvattavaksi taiteessa. Köyhien lasten arkea ei pidetty maalaamisen arvoisena. Schjerfbeck itse näki kuitenkin kauneutta sellaisissakin asioissa, joita yleisesti saatettiin pitää mitättöminä tai rumina. Taiteessa hänelle oli tärkeää seurata omia arvojaan ja näkemystään.

1. Mikä minulle on kaunista? Mikä minulle on arvokasta?

Kauneuteen ja arvoihin liittyvät kysymykset ovat hyvin henkilökohtaisia, ne koskettavat syvältä. Lue kuvaa -mallissa olemme halunneet tukea myös lasten ja nuorten esteettisen tarkastelun taitoja ja henkilökohtaisen kuvasuhteen muodostamista. Interaktiiviseen kuvaan on upotettu valmis työskentelyn kaari, jota voit hyödyntää oppilaidesi kanssa, sekä monipuolisesti tietoa liittyen teoksen taustaan ja Helene Schjerfbeckin elämään.

Helene Schjerfbeck - Pikkusiskoaan ruokkiva poika (1881)Schjerfbeckin teoksessa voi nähdä ja kokea monenlaista kauneutta. Sisarusten välinen rakkaus ja hellyys ei katso perheen varallisuutta. Kuvaa tarkastelemalla päästäänkin myös lasten keskeisten elämänkysymysten äärelle. Mikä minulle itselleni on arvokasta omassa elämässäni?

2. Mikä tekisi kesälomastani riittävän hyvän? Mistä unelmoin?

Koulujen loma-ajat voivat tuoda näkyväksi ja kärjistää varallisuuteen tai perhetilanteeseen liittyviä eroja luokassa ja toveripiirissä. Mitä jos perheelläni ei ole varaa samoihin asioihin kesälomalla kuin kavereilla? Onko kesäloma odottamisen ja kertomisen arvoinen, jos siihen ei kuulu ulkomaanreissua, kesämökkiä tai matkaa huvipuistoon? Toisaalta on hyvä muistaa, että edes kaikki nämä yhdessä eivät takaa onnellista tai onnistunutta kesää. Kesää voi varjostaa esimerkiksi yksinäisyyden tuntemukset tai perhehuolet.

Pohtikaa: Mitkä asiat kuuluvat hyvään kesälomaan? Etsikää lehdistä tai verkosta kuvia, jotka liittyvät näihin asioihin. Leikatkaa ja liimatkaa kuvat kollaasiksi tai kootkaa ne esimerkiksi yhteiselle Padlet-seinälle

Erilaisia kuvia etsiessä voi pohtia ja hyödyntää seuraavia kysymyksiä:
  • Voiko asiat tehdä tai niistä nauttia a) yksin  b) kavereiden  c) perheen kanssa? 
  • Maksavatko ne a) ei mitään ylimääräistä b) vähän c) paljon? 
Yhteisessä työskentelyn purussa voidaan tarkastella ja keksiä lisää esimerkkejä eri asioista näiden vaihtoehtojen avulla. Alaikäisten lasten ja nuorten kyky ja mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä olosuhteisiin on rajallinen. Työskentelyn tavoitteena on kuitenkin auttaa ja rohkaista heitä pohtimaan itselleen arvokkaita asioita ja löytämään erilaisia ilonaiheita omasta elämästään. Työskentelymallia voit hyödyntää myös muulloin kuin kesäloman alla esimerkiksi unelmien, haaveiden tai tulevaisuuden suunnitelmien työstämiseen yhdessä lasten kanssa.


3. Taiteilijat esikuvina

Lue kuvaa -materiaaliin sisältyy myös inspiroivat elämäkerta-diasarjat Helene Schjerfbeckistä sekä muista taiteilijoista. Taiteilijoiden elämä ja ajatukset voivat omalta osaltaan inspiroida oppilaita oman polkunsa löytämiseen:


Hyvää kesää jo ennakkoon uskonnonopetus.fi:n väeltä ja kiitokset teille opettajille inspiroivasta lukuvuodesta 2017-2018! Olemme kiitollisia ja ilahtuneita siitä, miten monet teistä olette löytäneet sivustomme. Materiaalipankissamme on vieraillut jo yli 100 000 kävijää.

Ensi lukuvuonna syvennymme erilaisiin kulttuuriympäristöihin Tutki tilaa -teeman mukaisesti. Luvassa on monipuolinen ympäristönlukutaitoa ja kulttuurista osaamista tukeva maksuton materiaali sekä koulutuksia eri puolella Suomea. Seuraa meitä Facebookissa, niin pysyt kärryillä ajankohtaisesta toiminnastamme.

Hyvää kesää toivottaen,

Mari Huotari & Salla Vainio, uskonnonopetus.fi:n kouluttajat

Lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti