lauantai 10. tammikuuta 2015

Tunteellisia tunnustuksia


En kirjoittanut blogia kymppiluokasta ennen joulua. Tapaaminen isä Mitron kanssa Järvenpään ortodoksisella kirkolla peruuntui viime tipassa. Aamulla mietin, että mitähän ihmettä teemme kolme tuntia ilman oppikirjoja ja nettiluokkaa.

Väsäsin sitten jonkun väsyneen tehtävän uskonnon ulottuvuuksista ja kannoin luokkaan kasan kirjoja, joita satuin kaapeista löytämään. Ehdotin, että oppilaat etsisivät niistä asioita, jotka liittyvät uskonnon eri ulottuvuuksiin. Paperit jäivät melko tyhjiksi. Oli minulla jotain muitakin ideoita, mutta ei niihin oikein päästy käsiksi. Ope oli aika surullinen ja pettynyt itseensä, oppilaat vallattomia ja turhautuneita.

Tuntien lopuksi oppilaat alkoivat kyselemään että tehdäänks me niitä esitelmiä sinne Mava –opiskelijoille (maahanmuuttajien valmentava –ryhmä). Sanoin että en tiedä, tuleekohan siitä mitään. Laitoin oppilaat sitten kuitenkin äänestämään jaloillaan ja ottamaan kantaa janalla (toisessa päässä kyllä, toisessa ei) väitteeseen ”minusta on huono idea tehdä esityksiä Mavalle”.

Yllätys yllätys, kukaan ei ollut samaa mieltä kanssani. Siitä reipastuneena jakauduimme ryhmiin ja puristin ryhmiltä kommentit siitä, mihin he haluavat minulta apua ryhmätöidensä kanssa. Vastaus: ”Anna meille valmiita aiheita!”

Vau. Kiitollisena tästä päätin kantaa vastuuni opettajana ja käydä töihin keksimään oppilaille valmiita aiheita. Tunsin itseni varsin aloittelevaksi opettajaksi. Opin, että uusien pedagogisten ideoiden (itseohjautuvia ja voimautuneita oppilaita tuottava unelmien pedagogiikka) yhdistäminen huonoon suunnitteluun ja itselle tuntemattomaan ryhmään (lukio-ope opettaa kymppiluokkaa) tuottaa monenlaisia tunteita.

Ensi viikolla kerron teille kuinka pääsimme eteenpäin, paljastan loput tässä esiintyvistä tunnekorteista sekä kerron, mitä teimme niillä kymppiluokkalaisten kanssa.

Iloa työhön ja elämään toivottelee

Essi
Uskonnonpedagoginen kouluttaja

5 kommenttia:

 1. Ihanan avoin ja rehellinen kirjoitus Essi! Opettajana olen itsekin kokenut turhautumisen hetkiä, mutta nyt en malta odottaa sun ensi viikon kirjoitusta! Noi tunnekortit vaikuttaa tosi kivoilta! Milloin luulet, että niitä voisi jo saada kokeiluun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkät naamaversiot saatavilla sivulla http://www.seurakuntaopisto.fi/uskop-hankkeet/erkka-hanke. Täydennetyt versiot, joissa lisää tunnesanoja naamojen takana julkaistaan Educan jälkeen sivuillamme. Educaan osastolle 6 d 81 voi tulla kurkkaamaan jo sitä ennen :)

   Poista
 2. Hei, onkohan niissä tunnekorteissa myös muita naamoja kuin tyttöjä ja pitkätukkapoikia? Noin niinkun samastumisen kannalta kyselen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kiva kuulla palautetta! Kyllä ne ovat tällä samalla naamalla kaikki. Olisi ollut hauska saada mahdollisimman paljon erilaisia naamoja ja hiuksia, mutta päädyimme kuitenkin tällaiseen yksinkertaiseen, hieman androgyyniin versioon selkeyden vuoksi. Sivulla http://www.seurakuntaopisto.fi/uskop-hankkeet/erkka-hanke on nyt loputkin naamat nähtävillä. Tämän lisäksi korttien taustalla on lisää tunnesanoja. Tervetuloa juttelemaan ja tutustumaan näihin ja muihin Erilaista ussaa -hankkeen makupaloihin Educaan osastolle 6 d 81, jossa teemana on Kuvan kosketus!

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista