maanantai 30. tammikuuta 2017

Kohtaamista ja dialogitaitoja Educassa

Viime viikolla vietettiin tuttuun tapaan opetusalan valtakunnallista Educa-tapahtumaa Helsingin Messukeskuksessa. Päällimmäiseksi tunteeksi Educasta jäi kiitollisuus kohtaamisista ja keskusteluista.

Erityisesti jäi mieleen esimerkiksi erään opettajan kokemus omista uskonnontunneistaan:

"Mä en oikeastaan itse ole uskonnollinen, mutta uskontotunneista on tullut meidän luokalle ne viikon kivoimmat tunnit. Me vähän tutustutaan niihin juttuihin ja sitten jutellaan. Oppilaat tykkää ihan hirveästi kun saa keskustella asioista."

Dialogi toden totta voimauttaa! Jokaisella meillä on erilainen tapa jäsentää maailmaa ja suhtautua uskontoon. Uskonnonopetuksesta voi ammentaa monenlaisia elämäntaitoja riippumatta näistä eroista. Dialogi ei vaadi samanlaista elämänkatsomusta. Riittää kun haluaa kuulla toista ja jakaa ajatuksia. 


Ajankohtainen, avarakatseinen, ajatteleva, avoin - kaikki nämä ovat adjektiiveja, joilla uskontoa opettavat opettajat itse kuvailivat uskonnon oppiainetta. Tällaista on myös se uskonnonopetus, jota me Agricolan kouluttajat haluamme omalla työllämme edistää.

Uskonnonopetus antaa oppilaalle mahdollisuuden tarkastella omaa kulttuuriperintöä ja tutustua samalla muihin kulttuureihin. Se antaa rakennuspalikoita oman elämänkatsomuksen rakentamiseen ja eettiseen pohdintaan.

Iso kiitos teille opettajille ja muille osastollamme vierailleille, niin vanhoille tutuille kuin uusillekin tuttavuuksillekin!

Näistä teemoista keskusteltiin Educassa: 

Tämän lukuvuoden Dialogitaitaja-teemamme tukee dialogista opetusta ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen edistämistä osana uskonnonopetusta.

Ensi syksyn teemamme Lue kuvaa taas keskittyy Suomen ja maailman kuvataiteen hyödyntämiseen sekä kuvanlukutaidon tukemiseen opetuksessa.

Tukea ja ideoita dialogitaitojen opettamiseen saa kevään UPEAT-koulutuksissa. Katso nettisivuiltamme kevään koulutusten ajankohdat ja paikkakunnat. Lue lisää

Koulu + kolmas sektori. Helsingissä 2.3. on mahdollisuus päästä kuulemaan mitä annettavaa  järjestöillä on koulun uskonnonopetukseen sekä tutustua lisätyn todellisuuden teknologiaa hyödyntävään oppimisympäristöön Kallion kirkossa. Lue lisää

Iloisin terveisin,

Agricolan uskonnonpedagogiset kouluttajat Mari, Raili ja Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti