tiistai 10. marraskuuta 2015

Twiittailijoiden terveisiä Lapuan lukiosta

Viime blogikirjoituksessamme Twiitaten vai viitaten kirjoitin Lapuan lukion hienosta opiskelutavasta, jossa opiskelijat opiskelivat reformaation käänteitä eläytymällä historian henkilöiksi. #UE2Lalu -projektin vetäjä, opettaja Jaana holma ja hänen opiskelijansa kirjoittivat meille kokemuksistaan ja julkaisemme ne nyt muidenkin maisteltavaksi. 

Ope sukeltaa Twitterin ihmeelliseen maailmaan
 
Olen 56-vuotias uskonnon opettaja Jaana Holma Lapualta. Uralla takana päin lukemattomia oppitunteja. Liian paljon luentoja, opiskelijoiden haukottelua, kynien pyörittelyä ja viime vuosina älypuhelimien jatkuvaa räpläämistä. Siis tarttis tehdä jotain!

Rohkea ope Jaana Holma
Oikeastaan minun ikäluokkani opettajalla on kaksi vaihtoehtoa: 

a) Vaipua koomaan odottelemaan eläkkeen alkamista
b) Ottaa vauhtia digiloikkaan! 

Valitsin vaihtoehdon b.

Olin päättänyt kesällä kokeilla jollain tulevalla UE2 -kursilla twitterin käyttämistä. Historian kurssi on siinä mielessä otollinen somekurssiksi, koska siellä voi valita henkilöitä ja panna heidät keskustelemaan keskenään. Koulun alkaessa elokuussa huomasin kauhukseni, että koko vuoden kaikki UE2 -kurssit olivat jo ensimmäisessä jaksossa. Suunnittelulle ei jäänyt lainkaan aikaa, vaan oli hypättävä somevirtaan. Sain hyviä neuvoja ystävältäni Siilinjärven lukion historian opettajalta Aira Roivaiselta, joka oli käyttänyt twitteriä opetuksessaan.
 
Valitsin yhden luokista sillä perusteella, että jo edellisenä keväänä jaoin ajankohtaista materiaalia twitterin kautta juuri tuolle ryhmälle. Sana kuitenkin kiiri nopeasti ja muistakin ryhmistä ilmoittautui innokkaita twiittaajia. Kaiken kaikkiaan ryhmiä syntyi yhdeksän. Noista henkilöistä seitsemän oli historianhenkilöitä ja kaksi fiktiohenkilöitä, mutta he elivät reformaation ajan Wittenbergissä ja heidän piti samaistua sen ajan uskonnolliseen ja yhteiskunnalliseen elämään. Kurssin alussa lainasimme koulumme kirjastosta kirjoja reformaatiosta ja katsoimme Martti Lutherin elämästä kertovan elokuvan. Kurssi eteni myös ajassa melko tavalliseen tapaan, mutta painottui 1400-1500-lukuihin.
 

Mikä sitten oli erilaista kuin ennen?


Se motivaatio ja innostus - Pojatkin olivat innostuneita opettajasta puhumattakaan! Se iloinen oppimisen pöhinä! Sanoin  jossain vaiheessa kurssia, että olen joutunut kriisiin:


Miten voin palata enää tavallisiin oppitunteihin? 

Siis ei ulkokohtaista tiedon kaatamista aivolokeroihin vaan aitoa tiedon etsimistä, soveltamista ja oivalluksen tiivistämistä 140 merkkiin. Koenumerot olivat kuitenkin tavanomaiset, mutta väitän, että opiskelijat sisäistivät asiat paremmin.

Wittenbergistä twitteriin by Mina Hamm # UE2Lalu


Mitä seuraavaksi Jaana Holma? 

Olen lupautunut YLE:n uuteen twitterprojektiin: Titanic




Twiittiryhmä Lutherin takana

Uskonnon kakkoskurssi, missä käsittelyssä on kirkkohistoria, oli muista kursseista positiivisesti poikkeava twitter -lisän ansiosta. Meidän ryhmämme, missä oli enimmäkseen 2B luokan opiskelijoita, oli uskonnonopettajamme Jaanan mukaan twitterkurssin pääryhmä, sillä meidän ryhmästämme kaikki osallistuivat twiittaamiseen. Kahdesta muusta, uskonnon kakkoskurssia käyvistä opiskelijoista,  muutamat ryhmät osallistuivat twiittaamiseen. Aloitimme kurssimme katsomalla uskonpuhdistukseen liittyvän elokuvan.

Minun ja neljän muun kurssikaverini, Jessen, Hannun, Jeren ja Johanneksen, hahmona oli Martti Luther. Muita hahmoja oli mm. Fredrik Viisas, Hans Luther, Paavi Leo X ja Katariina von Bora. Luther oli suuressa roolissa kirkkohistoriassa, minkä seurauksena myös twiitattavaa oli mukavan paljon. Oli myös kiva huomata, kuinka muita twitterin käyttäjiä kiinnosti meidän juttumme, sillä loppujen lopuksi seuraajia Lutherilla oli 114. Seuraajiksemme liittyi mm. eri koulujen uskonnon opettajia, pappeja ja muita seurakunnassa työskenteleviä henkilöitä. Myös tavallisia twiittaajia löytyi.

Twitterkurssissa parasta oli, kun jokaista tuntia ei tarvinnut käyttää kirjoja selaillen ja opettajaa kuunnellen, mistä luultavasti olisi seurannut puolinukkumista. Saimme reilusti aikaa toteuttaa oman hahmomme twiittejä, mikä sujui ainakin Luther-ryhmän osalta hyvin, sillä ryhmähenki oli hyvä ja kaikki saivat vuorotellen twiittailla. Humoristiset twiittaukset toivat myös oman lisämakunsa tylsien ja totisten twiittien sijaan. Twiittauksissa saimme siis käyttää erilaisia kuvia, murteita ja kuivia vitsejämme, mitkä yleensä ovat loppujen lopuksi niitä hauskimpia. Huonoja puolia twitterikurssista ei oikeastaan tule edes mieleen.


Kirkkohistorian pääasiat jäivät tosi hyvin mieleen twiittaamisen avulla. 

Luther by Emilia Romppainen #UE2Lalu

Piti olla koko ajan perillä siitä, mitä Lutherin aikaan oli tapahtunut, että osasi kirjoittaa oikeanlaisia twiittejä. Meidän opettajamme oli myös suurena apuna perillä pysymisessä ja osasi antaa myös hyviä twiittausehdotuksia. Kuvataidetta sai halutessaan käyttää myös hyödyksi, sillä hahmojen kuvan sai itse piirtää kuvataiteen tunnilla, mutta kuvan nappaaminen netistä oli myös sallittua. Useat kuitenkin piirsivät kuvan omasta hahmostaan twittertilin profiilikuvaksi, kuten myös minä raapustelin Lutherin kuvan.

Twitter-kurssi toi vaihtelua perus koulurutiineihin ja voisin suositella samanlaisia kursseja pidettäväksi jatkossakin. Kaikin puolin kurssi oli tosi mukava ja erilainen!

Emilia Romppainen
Ryhmässä myös: Jesse Lehto, Hannu Korpela, Johannes Hakola ja Jere Hyvärinen


Hans Luther

Twitterkäyttäjäni oli Hans Luther, Martti Lutherin isä, yhdessä kolmen muun opiskelijan kanssa. Kurssi oli tosi kiva. Tuntui että oppi paljon enemmän, kun luki muiden twiittejä. Jaksoi myös seurata aiheita, koska ne eivät olleet tylsästi kirjoitettuna kirjaan. Kurssi oli myös omalla tavalla haastava koetta varten, koska keskityttiin reformaatioon niin paljon, että muut aiheet jäivät vähän vähemmälle.

Twiittaamisesta minulla, eikä muillakaan ryhmäläisilläni, ollut paljon kokemusta. Olimme kaikki Twitterissä, mutta emme olleet koskaan twiittailleet mitään. Kun kurssi alkoi, minua vähän jännitti, kuinka tämä tulee onnistumaan. Loimme käyttäjän ja aloitimme twiittaamaan. Se oli helppoa heti, koska opettajamme opetti, kuinka twiitataan ja muita käytännöllisiä asioita.
   
Meidän hahmomme ei ollut keskipisteenä, mutta silti mielestäni merkitsevä. Mielestäni paras ja hauskin twiittimme oli twiitti, jossa houkuttelimme Marttia kotiin:

@MarttiLutheri Tuu poika keitolle. Äitees on taas tehny lempiruokaas. 

Martin lempiruokaa oli hernekeitto. Twiittasimme yhteensä 13 kertaa, ja kaikki oli pohjammaa murtehella.  

Kurssin toteuttamista Twitterissä suosittelen jokaiselle opettajalle, sillä oppilaat tykkää 
ja tuo myös opettajan päivään erilaisuutta positiivisessa mielessä!


Taavetti Korpela
Ryhmässä myös: Toni Huhta, Jori Rintakangas ja Santeri Latvala   



Katariina von Bora


Kuin sillit purkissa konsanaan! 
#hyvästi #luostari #pakomatka #alkoi #UE2Lalu"

Tällaisella twiitillä Katariina von Bora karkasi luostarista. Oli pääsiäinen 1523, kun Katariina ja 11 muuta nunnaa matkustivat sillitynnyreihin piiloutuneina turvaan erään wittenbergiläisen taidemaalarin luo. Tämä oli meidän mielestämme yksi hauskimmista twiiteistämme.

Mielestämme kurssi oli mielenkiintoinen, koska sen aikana piti twiittejä keksiessä paneutua silloiseen aikaan ja piti esimerkiksi miettiä, mikä oli silloin normaalia, mitä asioita tai keksintöjä silloin oli jo keksitty ja mistä asioista oli soveliasta puhua. Kurssin aikana aikaakin ehti kulua twiiteissä monia vuosia, mikä piti twiitatessa ottaa huomioon: alussa Katariina oli vielä luostarissa asuva lapsi, ja lopussa Martin vaimo. Alussa ja lopussa Katariina siis twiittasi täysin eri asioista, ja ehkä kielellisestikin eri lailla. Twiittejä suunnitellessa täytyi tehdä sen verran taustatyötä, että henkilöiden historiaan tuli tutustuttua syvällisemmin kuin muuten olisi tullut. Twitter-kurssi oli uusi ja erilainen kokemus. Vaihtelu virkistää, joten asiat jäivät hyvin mieleen.

Ryhmäläiset: Kirsi Kivilahti, Mari Pouttu, Elina Pikkusaari ja Johanna Mikkilä




Uskontotuntiunelmia -blogi kiittää lämpimästi koko ryhmää niin rohkeasta opiskelusta, kuin kokemusten jakamisesta!

Muistathan, että sinunkin esimerkillesi voi olla tilaa blogissamme!

Kuvat julkaistu tekijöiden ja kuvaajien luvalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti